Self-care télen

Be Lenka logo Be Lenka
10.01.2024
Self-care télen

A nappalok egyre rövidebbek, a nap hova tovább egyre ritkábban bukkan elő, a hőmérséklet csökken, a földet beborítja az első hó. Sokak számára a téli hónapok nehéz próbatételt jelentenek a mentális jólét megőrzésében. Hideg napokon, amikor sötétben hagyjuk el a házat, és ugyancsak sötétben térünk haza, a hangulatunk hajlamos a szokásosnál jobban ingadozni. Nem szokatlan, hogy télen úgy érezzük, hogy kevesebbet kell társaságba járnunk, több időt kell bent töltenünk, és semmit sem kell tennünk, csak hibernálódnunk. Ezen időszakra a legjellemzőbb szó a melankólia. Mindenkinek megvan a maga módja arra, hogy megbirkózzon a tél érkezésével és annak a mentális és fizikai jólétre gyakorolt hatásával. Az egyik ilyen módszer a self-care.

Cikk tartalma

Self-care jelentése

A self-care, az önmagunknak és szükségleteinknek szentelt idő megtalálása egész évben fontos, de a téli hónapokban ez több mint létfontosságú. Az időjárás változásával testünk és mentális jólétünk számára kihívást jelentő időszak következik. A tél beköszöntével meg kell küzdenünk a rövidebb nappalokkal, a természetes fény és a D-vitamin hiányával (ami hatással van a hangulatunkra) vagy az alacsony hőmérséklettel.

A napfény hiánya kibillentheti természetes bioritmusunkat az egyensúlyból, és megzavarhatja a melatonin (alváshormon) termelését, amely pontosan a napfény függvényében működik. Ez negatívan befolyásolhatja alvási szokásainkat. Úgy érezhetjük, hogy korábban kell lefeküdnünk, és a reggeli felkelés problémásabb lehet, mint valaha. Nem arról van szó, hogy hirtelen lustábbak lettünk, ez nem a mi hibánk. Egyszerűen csak a tél hatással van a testünkre.

Hallottál már a SAD-ról? A SAD (Seasonal affected disorder) egy depresszióhoz hasonló betegség, amelyet az évszakok változása, pontosabban a napfény hiánya okoz. A rendszeres self-care segíthet a mentális jólét állapotába kerülni, és megbirkózni a kihívásokkal teli évszakkal, amely egyértelműen a tél.

Nem számít, hogy szeretjük vagy utáljuk a telet, ugyanúgy hat a testünkre. Ezért fontos, hogy extra gondot fordítsunk rá, és ne csak a testünkre, hanem az elménkre is vigyázzunk. Már napi 10 perc, amit magadnak szentelsz, csodákra képes. Ha ez érdekel, olvass tovább, az alábbi sorok inspirációt adnak az self-care-hez, amely kifejezetten az év leghidegebb időszakára alkalmas.

Töltse az időt a szabadban

Még ha az alacsomny hőmérséklet és a nem mindig kegyes időjárás nem is motiválja, hogy a szabadban tölte az időt, próbáljon meg túllendülni rajta, öltözzön fel rendesen, és menjen ki a szabadba. A szabadban töltött idő nemcsak az immunitásra van jó hatással, hanem a fokozott melatonintermelés elősegítésével az alvásra is pozitívan hat, ami nagyon fontos egy olyan időszakban, amikor a melatonintermelés nem megfelelően működik.  Ha lehangoltnak vagy motiválatlannak érzi magát, néhány perc a friss levegőn segíthet.

Ha a legtöbbet szeretné kihozni a szabadban való tartózkodásból, viseljen barefoot cipőt. Ennek köszönhetően télen is megtapasztalhatja a mezítláb szabadságát, miközben lábai védve lesznek, valamint kellemesen melegek és szárazak maradnak. A friss levegő, a természet és a barefoot feldobja a hangulatát és feltöltődik. A barefootnak köszönhetően lábai luxus mikromasszázsban és egy jó adag stimulációban részesülhetnek. Nem kell aggódnia a hideg miatt, a minőségi barefoot cipők még fagypont alatti hőmérsékleten is garantálják a hőkomfortot. Az ultrarugalmas talpnak köszönhetően a lábfej "többet mozog", így saját meleget termel. A  Be Lenka Winter 3.0 a legkelendőbb téli modellünk, amely merinó gyapjúval van szigetelve, és ideális még a téltől idegenkedő természetűek számára is.

Ha télen nem szívesen tartózkodik a szabadban, próbáljon meg kilépni a komfortzónájából, és legalább napi 10 perces sétát beiktatni a self-care rutinjába. Nem fogja megbánni ☺.

Kényeztesse magát valami extrával

A melegebb hónapokban természetesen többet mozgunk. Télen ösztönösen érezzük, hogy egy kicsit lassítanunk kell. Egyáltalán nem arról van szó, hogy hirtelen lustábbak lennénk, csak a természet evolúciósan úgy alakította, hogy az emberek a hideg hónapokban jobban takarékoskodnak az energiával. Végül is a medvék is téli álmot alszanak, miért ne lassíthatnánk mi is egy kicsit?

Semmi baj nincs azzal, ha egy kicsit lelassítunk, megállunk és jobban élvezzük a jelen pillanat erejét. Kényeztesse magát valami extrával. Bújjon egy takaró alá, vegye elő kedvenc könyvét, gyújtson egy gyertyát. Készítsen magának egy forró csokoládét, és relaxáljon kedvenc lejátszási listájával vagy teljes csendben. Vegyen egy meleg fürdőt és élvezze a buborékokat. Csak pihenjen és kényeztesse magát, legalább egy kicsit. Megérdemli.

Mozogjon

A rendszeres testmozgásra egész évben szükség van, de télen ez a szükséglet még sürgetőbbé válik. Ez azért van, mert télen természetesen kevesebbet mozgunk, kevésbé vagyunk aktívak. Ez természetesen azt eredményezi, hogy általában kevesebb energiánk van, hajlamosabbak vagyunk a lehangoltságra és a hangulatingadozásra. Ezért nagyon fontos, hogy télen se feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról, és akkor is tartsunk ki, ha nincs kedvünk hozzá.

Ha kedveli a téli sportokat, és alig várja, hogy egész évben havazzon, akkor ez nagyszerű. Azonban ha a szabadtéri sportok nem az Ön zsánere, koncentráljon a beltéri lehetőségekre. A választék igazán változatos, az edzőtermi látogatástól kezdve a köredzésen vagy az oktatóval végzett csoportos edzésen át az alkalmazásokig és programokig, amelyeknél nem kell lemondani a fűtött nappali kényelméről. A választás csak az Öné, az Ön hangulata és preferenciái szerint.

Nem az a fontos, hogy hogyan mozog, hanem az, hogy mozogjon. Akár pozitívan, akár szkeptikusan áll a self-carehez, a rendszeres testmozgásnak szerves részét kell képeznie a test és az elme ápolásának.

Ne feledkezzen meg a hidratálásról

A hideg levegő és a fűtés kihívást jelent a bőr egészségének megőrzésében. Biztosan érzi, hogy lényegesen több hidratálásra van szüksége, mint nyáron. Télen a kozmetikumokat sűrűbb állagúra és táplálóbbra kell cserélni. Ha nyáron elegendő egy könnyebb krém, télen szomjas és boldogtalan lesz a bőrünk.  A tél megfelelő adag táplálást és hidratálást igényel.

Ahogy az időjárás hidegebbre fordul, automatikusan melegebbre cseréljük a ruhatárunkat. Ugyanilyen figyelmet kellene fordítanunk a kozmetikumokra is. A nyári bőrápolás hirtelen már nem elég, ezért változtasson a használt termékeken, és tegye a testápolást kellemes önápolási rituálévá. Kényeztesse magát napi 10 perccel, amelyet csak a bőrének szentel. Kényeztesse tápláló szérumokkal, illatos olajokkal és hidratáló krémekkel. Ne feledje, hogy a bőr testünk legnagyobb szerve. Ezért gondoskodni kell róla és alaposan hidratálni. 

Természetesen ne feledkezzen meg a megfelelő folyadékbevitelről. A télhez természeténél fogva különleges forró italok tartoznak, amelyek felmelegítik a testet és megnyugtatják a lelket. Ne feledje azonban, hogy a forró csokoládé, a forralt bor vagy a puncs nem számít bele a napi folyadékbevitelbe. Ne felejtsen el tehát sok vizet és teát inni, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is hidratálja magát.

Pótolja a vitaminokat

Télen sokkal kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, mint például nyáron. Bár a boltokban egész évben hatalmas választékban kaphatók az importált zöldségek és gyümölcsök, télen csökken az importált zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ez annak is köszönhető, hogy meleg időben nagyobb szükségünk van a főzés nélküli friss ételekre, valamint a friss és könnyű salátákra. Télen a szervezetünk hajlamos táplálóbb és sűrűbb ételeket fogyasztani, például levesek vagy ízesített mártások. Ez természetes, és ezért ismét az evolúció a hibás. A szervezetnek több energiát kell raktároznia, ezért jobban vonzódunk a földesebb és melegebb ételekhez. Amikor a kinti hőmérséklet nulla fok alá süllyed, biztosan inkább egy meleg, fűszeres lencsés dhalt választ egy könnyű zöldségsaláta helyett.

A friss élelmiszerek fogyasztásának csökkenésével azonban a vitaminbevitel is csökken. Ezért télen étrend-kiegészítők formájában pótolni kell őket. A C-vitamin, a D-vitamin (amit a napfényből kapunk, amiből télen kevesebb van) és a B-vitaminok természetesnek kell, hogy legyenek. 

A hüvelyesek, a jó minőségű vörös húsok és a zöld leveles zöldségek nem hiányozhatnak az étrendből. Minél több friss gyümölcsöt kell fogyasztani, és ne feledkezzünk meg a napi 5 szabályról sem, és legalább 5 különböző zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. A diófélék minőségi forrása az egészséges zsíroknak. Fogyasztásukat azonban nem kell túlzásba vinni, napi egy marék is elegendő. Kényeztesse magát kiváló minőségű, hidegen sajtolt olajokkal, például tök-, len-, szezám- vagy kenderolajjal.

A hála ereje

Télen, amikor a nap későn kel fel és korán nyugszik, gyakran eshetünk melankolikus és szomorú hangulatba. Az ünnepek közeledtével inkább arra koncentrálunk, amink nincs, és amire vágyunk, mint arra, amink van, és amiért hálásak lehetünk. Ezért jó, ha emlékeztetjük magunkat erre.

Egy nagyon szép self-care tevékenység a hála gyakorlása. Egyszerűen minden nap, ideális esetben reggel, hogy ráhangolódjunk a napra,  próbálja meg felidézni, mi mindene van az életben és mi mindenért lehet hálás. 

Ha eggyel magasabb szintre akarja emelni ezt a rituálét, indítson egy hálanaplót, amelybe leírja a gondolatait, érzelmeit és köszönetét. A naplóírás nagyon népszerű terápiás technika, mivel sokszor nehezen tudjuk hangosan kifejezni gondolatainkat és érzelmeinket. Írás közben ez valahogy könnyebb. A papír lapjai a bizalmassává válik, aki nem ítélkezik.

Tehát akár az írott formát, akár csak a gondolati formát választja, adjon hálát minden reggel azért a bőségért, ami az életünkben van, és még csak észre sem vesszük. A hála kifejezésének rituáléja óriási erővel bír, és teljesen átprogramozhatja a gondolkodásunkat. Értékelni fogjuk és hálát fogunk érezni azért, amink van, ahelyett, hogy aggódnánk és vágyakoznánk valami után, amink nincs.

Töltsön időt a családdal és a barátokkal

Télen kevésbé van szükségünk a társasági életre. Legtöbbször alig várjuk, hogy az otthon melegébe lépjünk, és a hideg és sivár telet magunk mögött hagyjuk. A rengeteg ruhával együtt. Lehet, hogy így érezzük, és a mi döntésünk, hogy kevesebbet találkozgatunk, de ennek a szükségletnek megvan az árnyoldala. Amikor átlépjük azt a vékony vonalat, amely a társas kapcsolatokra való igénytelenség és a magányosság között húzódik, elkezdhetjük érezni az elszigeteltség és a magány súlyát. A napfény hiányával és a hideggel együtt ez nem sok jót ígér. Még ha nem is akaródzik, ne fordítson hátat másoknak.

Hívja fel a barátait. Tervezzenek közös tevékenységeket, például karácsonyi vásárokat és puncsozást, vagy egy társasjáték estet. Látogassa meg a családot. Otthon tegyék le a telefonokat, és legyenek jelen a pillanatban. Töltse az estét a partnerével beszélgetve. Használja ezt az értékes időt a kapcsolatok erősítésére, barátságok elmélyítésére. Töltsön időt a családdal, találjon ki programokat a gyerekekkel, találkozzon a barátaival. Vegye körül magát jó emberekkel, és mondjon búcsút a téli melankóliának.

Tanuljon valami újat

Télen kevesebb időt töltünk a szabadban, akár a hideg, akár a korai sötétedés miatt, így ez az évszak egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy valami újat tanuljunk. Hirtelen valahogy több időnk van, miért ne használnánk kil produktívan?

Szeretne megtanulni valamilyen hangszeren játszani? A sütésben fejlődni, vagy csábítja a kézimunka? Használja ki a tél adta szabadidőt és a nyugodt tempót, és tanuljon valami újat.

Személyes fejlődés, új hobbik, készségek csiszolása. Ez is a self-care egyik formája. Ahelyett, hogy esztelenül görgeti a telefonodját, próbáljon ki új dolgokat, és talán kedvet kap egy új hobbihoz, amely élvezetesebbé teszi a hosszú téli estéket.

Számtalan módja van annak, hogy hasznosan töltse az énidőt. Akár egy kifinomult szépségápolási rutin, akár egy könyv olvasása vagy egy természetben tett séta a self-care-ről alkotott elképzelése, ez csakis az Ön döntése, amely az Ön belső szükségleteit tükrözi. Mindegyikünknek másra van szüksége. Ezért a self-care egyéni, akárcsak saját maga. 

Az, hogy időt szán magára, nem önzőség, hanem szükségszerűség. Nem csak adni kell és másokról gondoskodni, a saját poharunkat is meg kell töltenünk, hogy legyen miből adnunk.

Ígérje meg magának, hogy legalább napi 10 percet szán arra, hogy gondoskodik a saját szükségleteiről. Különösen most télen fontos, hogy egy kis időt szánjon magára, és kényeztesse magát egy kicsit. A tél nemcsak a testünk, hanem az elménk számára is stresszes időszak. A self-care rituálékon keresztül pedig segíthetünk magunkon, és jobban megbirkózhatunk azokkal a buktatókkal, amelyeket az évnek ez a gyönyörű, de kihívásokkal teli időszaka hoz. Mindössze napi 10 percet vesz igénybe, és a csoda megtörténik. Szeresse önmagát, kényeztesse magát, vegye körül magát azokkal, akiket szeret, és ne felejtsen el hálát adni mindazért, amit az élet adott. Az élet rögtön szebb lesz, tél vagy nem tél ☺.