A barefoot cipők jellemzői (1. rész): Anatómiailag formázott cipő

Be Lenka logo Be Lenka
01.07.2024
A barefoot cipők jellemzői (1. rész): Anatómiailag formázott cipő

A barefoot cipők első ránézésre különböznek a közönséges, hagyományos cipőktől. Alapvetően négy alapvető tulajdonságról beszélünk, amelyeknek egy cipőnek meg kell felelnie ahhoz, hogy barefoot-nak minősüljön. Ezek a tulajdonságok a cipő anatómiai formája, a könnyű és rugalmas anyagok, a zero drop és a vékony, rugalmas talp. Cikksorozatunkban részletesebben tárgyaljuk ezeket a tulajdonságokat, és összehasonlítjuk a barefoot és a hagyományos cipő egyes jellemzőit. A sorozat első cikke azt a tulajdonságot tárgyalja, amely első pillantásra megkülönbözteti a barefoot cipőt a hagyományos cipőtől - a cipő formája. Bemutatjuk az 1. számú barefoot tulajdonságot - az cipő anatómiai formáját.

Obsah článku

Lábfej szerint formázott cipő

Az ember mezítláb születik. Az emberi láb teljesen önellátó volt, és nincs szüksége segédeszközökre ahhoz, hogy tökéletesen működőképes legyen. Őseink évezredeken át mezítláb jártak. Idővel, ahogy az ember evolúciósan fejlődött, felmerült az igény, hogy tudatosan védje testét a környezeti hatásoktól. Először egyszerű ruházati formák jöttek létre, fokozatosan kezdetleges lábvédőkkel egészültek ki. Az ember sokáig megelégedett a lábai köré kötött bőrökkel és szőrmékkel, amelyek megvédték őket a sérülésektől, miközben hőkomfortot biztosítottak. Ahogy az ember fejlődött és képességei tökéletesedtek, az öltözködés primitív formái egyre kifinomultabb és technológiailag fejlettebb formákat kezdtek ölteni. A lábbelik elvileg kezdtek hasonlítani arra, amit ma ismerünk. A cipőket azért hozták létre, hogy megvédjék a lábat. És ami a legfontosabb, a cipőket a lábfejnek megfelelően alkották meg, és tiszteletben tartották annak formáját. Legalábbis a kezdetekben. 

Az emberiség fejlődésével, valamint a kulturális és társadalmi igények változásával a cipők is górcső alá kerültek, és alapvetően megváltozott a társadalom véleménye erről a korábban tisztán funkcionális dologról. A cipőket, sőt az öltözködést is elsősorban esztétikai kérdésnek tekintették. Mintha az ember teljesen elfelejtette volna, hogy miért is hordja őket. A cipő formája kezdett megváltozni, megszűnt tiszteletben tartani a láb anatómiáját, és elkezdett alkalmazkodni a divatosabb trendekhez. A cipő egyre keskenyebbé vált, mivel a keskeny lábat esztétikusnak tartották. A lapos talpat felváltotta a divatos magassarkú cipő, amely nemcsak magasabbá tette az embert, hanem a lábát is elegánsabbá tette. Magassarkút hölgyek és urak egyaránt viseltek. A puha és rugalmas bőröket merev és nehéz anyagok egészítették ki. A cipőknek elsősorban tetszeniük kellett, a funkcionalitás vagy akár a kényelem csak a második helyen állt. Idővel a modern társadalom legalább részben elhagyta a nem praktikus anyagokat és szabásokat, de a cipő keskeny formája megmaradt. Évszázadok óta a karcsú lábat tekintik esztétikai normának. 

Amikor azt mondják, hogy "a lábfej szerint formázott cipő", az ember először azt gondolja, hiszen ez automatikus, miért fordítunk rá olyan nagy figyelmet. Azonban, mint láthatjuk, ez nem annyira egyértelmű, mert a lábra szabott cipő néhány évszázaddal ezelőtt megszűnt "menőnek" lenni, és ez a trend a mai napig tart. Szerencsére, ahogy a divat soha véget nem érő fejlődése fokozatosan elhagyta a nem praktikus formákat és anyagokat, ma már sokan elhagyják a természetellenes formákat, és visszatérnek a gyökerekhez - az emberi lábhoz természetesen formált cipőkhöz. A barefoot cipő visszahozza a 21. századba az egészséges cipő fogalmát, amely tiszteletben tartja a láb biomechanikáját és alakját, funkcionálisan védi azt a külső hatásoktól, és emellett megfelel a modern társadalom esztétikai igényeinek. A barefoot, a cipőhordás forradalmi módja (amely azonban egy olyan régi fogalom, mint maga az emberiség), lábfejre formázott cipőket kínál. 

Anatómiai forma, amely tiszteletben tartja a lábfej természetes biomechanikáját

Miért fontos, hogy a cipő az emberi lábhoz igazodjon, és tiszteletben tartsa annak természetes biomechanikáját? Miért az anatómiailag formázott cipő az egyetlen helyes választás, ha egészséges és funkcionális lábakat szeretnénk? 

Az anatómiailag formázott cipő követi és tiszteletben tartja a láb anatómiáját, és támogatja annak biomechanikáját, tehát a láb természetes működését. Formájának köszönhetően megteremti saját feltételeit, elegendő teret biztosít a szabad mozgáshoz, semmi sem korlátozza vagy nyomja. A széles cipő lehetővé teszi, hogy a lábujjak mozgás közben természetesen szétterüljenek, és így betöltsék funkciójukat. 

Könnyen láthatjuk magunktól is, hogyan működik természetes módon a láb, nincs szükségünk grafikonokra vagy bonyolult anatómiai képekre. Tegyen otthon egy kis kísérletet. Vegye le a cipőjét és a zokniját. A kísérletnek két fázisa van. Az első részben tegyen egy gumiszalagot az ujjaira úgy, hogy az ujjait egymáshoz nyomja. Mert így néznek ki a lábujjak egy hagyományos, keskeny orrú cipőben. Kezdjen el egy egyenes felületen sétálni. Figyelje meg, hogyan jár, hogyan viselkedik a lába járás közben. Valószínűleg nem jár túl kényelmesen, és az egyensúlya sem a legjobb, ugye? Egy idő után akár azt is érezheti, hogy a lábfej különböző részei túlterhelődnek, és elkezdenek fájni. Itt az ideje, hogy áttérjünk a kísérlet második szakaszára. Vegye le a gumiszalagokat, egy kicsit tornáztassa meg az ujjait, lazítsa el őket. Kezdjen el újra sétálni, ezúttal teljesen mezítláb és lazán. Egy idő után kezdje el figyelni a lábát, és vegye észre, hogyan viselkednek a lábujjai járás közben akkor, amikor semmi sem korlátozza őket. Észreveheti, hogy amikor a lába a földet éri, az ujjai legyezőszerűen szétterülnek. Ez jobb stabilitást és nagyobb visszapattanási felületet biztosít. A test súlya egyenletesen oszlik el, nincs egyenlőtlen túlterhelés a láb egyes részein. Az emberi lábnak pontosan így kell működnie. Mi pedig gyakran akadályozzuk őt ebben a nem megfelelő cipőkkel. 

Amit szabad szemmel nem látunk ebben az egyszerű kísérletben, azok az izmok, csontok, ízületek, inak és ínszalagok, amelyek mindegyike sajátos szerepet tölt be. Mezítláb járáskor a lábfej minden egyes része, még a legkisebb is, részt vesz és szerepet játszik annak az egyedülálló funkcionális találmánynak az illusztrálásában,amely kétségtelenül az emberi láb. Mivel az egész lábfej részt vesz a mozgásban, az egyes részek nem terhelődnek túl, mások pedig nem gyengülnek, a testsúly tökéletesen eloszlik a lábfej három fő támaszpontja között. Ez a láb természetes biomechanikája. 

Mivel a test a láncreakció elve alapján működik, a lábunk működése közvetlenül befolyásolja az egész testet, a lábtól a gerincen át a fejig. Amikor minden úgy működik, ahogyan kell, a vázizomrendszer nem terhelődik túl, a test megnyúlik, még a fejfájás és a nyaki gerincfájdalmak is megszűnnek, amelyek a diszfunkcionális láb láncreakciója miatt keletkezhettek. Ezt az állapotot szeretnénk elérni, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha mezítláb járunk, vagy ha ezt szimuláljuk a mindennapi életben, amikor a körülmények nem teszik lehetővé, hogy teljesen cipő nélkül járjunk. Ezért fontos, hogy olyan cipőt válasszon, amely anatómiailag úgy van kialakítva, hogy tiszteletben tartsa a láb formáját és támogassa a láb természetes biomechanikáját. 

Az anatómiailag formázott cipő előnyei

Az anatómiailag formázott barefoot cipő viselése számos előnnyel jár, mind a test, mind az elme számára. Nézzünk meg néhányat közülük együtt. Mire számíthatunk, ha úgy döntünk, hogy a lábunkat kényelmetlenségbe záró cipőket felcseréljük a végtelen mozgásszabadságot biztosító, anatómiailag formázott barefoot cipőkre? 

Páratlan kényelem

Formájának köszönhetően az anatómiailag formázott barefoot cipő rengeteg mozgásteret biztosít a lábnak. A lábfej természetesen mozog a cipőben, soha nincs statikusan a helyén. A szűk cipő ezért fájdalmat és kellemetlenséget okoz. A barefoot cipő nagyvonalú helykínálata lehetővé teszi a láb szabad és természetes mozgását. Ezért olyan kényelmes a barefoot cipő. Statisztikailag azt mondják, hogy a barefoot cipőt viselők lényegesen tovább bírják ki cipőben, mint a hagyományos cipőt viselők. 

Sérülések, lábegészségügyi problémák és deformitások megelőzése

Mondjon búcsút a zúzódásoknak, hólyagoknak és benőtt körmöknek. Ezeket gyakran a nem megfelelő és szűk lábbelik okozzák. Mint már említettük, a láb mozog a cipőben. Minél keskenyebb a cipő, annál jobban dörzsölődik a bőr a cipőhöz, ami hólyagokhoz vezet. Ha a cipő oldalról vagy elölről nyomja a lábujjat, ez azt eredményezheti, hogy a köröm belenő a körömágyba. A keskeny lábujj és a sarok viszont eltorzítja a természetes súlyeloszlást, és a lábfej elejére helyezi át. Ez viszont halluxus és kalapácsujj kialakulásához vezethet. Röviden, a szűk cipők deformitásokhoz, sérülésekhez vagy egyéb lábproblémákhoz vezethetnek. Az anatómiailag formázott cipő nem nyomja, nem dörzsöli a lábat, nem korlátozza. Ezért amíg a lábunknak megfelelő méretet és modellt választunk, nem kell aggódnunk a hólyagok vagy a benőtt körmök miatt (a benőtt körmöket több tényező is okozhatja, a nem megfelelő lábbeli az egyik ilyen). A barefoot cipő a halluxus megbízható megelőzésére is alkalmas; az enyhébb halluxus akár részben, vagy akár teljesen is eltűnhet a barefoot cipő viselésével, köszönhetően annak, hogy a cipő formája támogatja a lábujjak természetes szétterülését. 

Az ujjak mozgékonyságának és erejének javítása

Mivel az anatómiailag formázott cipő széles elülső lábfejének köszönhetően a lábujjaknak rengeteg helyük van a természetes mozgáshoz, a lábujjak mozgékonysága javul és idővel megerősödik. A lábunk, és különösen a lábujjaink évekig szenvedtek a szűk lábbelikben, ezért időre és türelemre van szükségük, hogy újra felfedezzék rendeltetésüket, és visszanyerjék elvesztett erejüket és funkcionalitásukat. A cipők barefoot cipőre cserélése az első lépés a gyógyulásuk felé. Ha a rendszeres láb- és lábujjgyakorlatokat beépítjük a napi rutinunkba, akkor idővel egészséges és funkcionális lábaknak örvendhetünk, amelyek boldogan visznek minket oda, ahová a szívünk vezet, még sok éven át. 

Vérkeringés javítása

Mivel az anatómiailag formázott cipő elősegíti a láb természetes mozgását, amely rálépéskor teljes hosszában gördül, javítja a vérkeringést és a láb általános vérellátását. Ha hideg láb szindrómával küzd, a barefoot cipőre való váltás segíthet, hogy végleg megszabaduljon tőle. Arról nem is beszélve, hogy a vér szállítja az oxigént és a tápanyagokat, amelyekre a sejteknek a működéshez szükségük van. Jó vérellátás mellett ezek a tápanyagok még a legtávolabbi és "elfelejtett" sejtekhez is eljutnak. 

A lábfájdalom és a fáradtság enyhítése

A természetes biomechanika támogatásának köszönhetően a láb kevésbé hajlamos a fáradtságra és a fájdalomra az anatómiailag formált barefoot cipőben töltött egész nap után. Általában azért fordulnak elő, mert a hagyományos lábbelik nyomják a lábat, elzsibbasztják, nem engedik, hogy természetes módon működjön járás közben. A lábujjak és a sarkak a nem megfelelő súlyelosztás miatt fájnak, a hallux pedig a lábujjak összenyomódása miatt fáj. A barefoot cipő enyhíti ezeket a fájdalmakat, és jelentősen csökkenti a nehéz és fáradt lábak szindrómáját (a vérkeringésnek köszönhetően, lásd fentebb). 

Testtartás javítása

Mint már többször említettük, a szervezet a láncreakció elve alapján működik. Mivel a lábfej természetes helyzetben van egy anatómiailag formázott cipőben, és semmi sem korlátozza a biomechanikáját, cselekvések és reakciók láncolatán keresztül közvetlenül befolyásolja, hogyan tartjuk a testünket, és hol helyezkedik el a súlypontunk. A barefoot cipő viselése áthelyezi a súlypontot oda, ahol lennie kell, a test nem tér el a tengelyétől, és javul az általános testtartás. Ez viszont a hátfájás, a nyaki gerincfájdalom vagy a fejfájás enyhüléséhez vezethet. A rossz testtartás miatt túlterhelt térd- vagy csípőízületeinket is tehermentesítheti. Ahogy mondjuk, a test egy nagy láncreakció ☺. Ezért kell a padlótól (szó szerint ;) ) kezdeni a javítást. 

A helyes járás sztereotípiájának támogatása

A nagyvonalú lábujjtér arra ösztönzi a lábujjakat, hogy járás közben természetes módon szétterüljenek. Ez közvetlenül befolyásolja a járásunkat. A hagyományos lábbelikben az emberek alapértelmezés szerint a sarkukra lépnek, mert a lábujjaik nem tudják betölteni a funkciójukat. Ezért is szenvednek sokan sarokfájdalomtól. Bár a sarok jó ütéscsillapító, hosszú távon nem képes kezelni és elnyelni minden lökést, különösen nem olyan kemény felületeken, mint a beton, az aszfalt vagy a kemény padló. Az anatómiailag formázott barefoot cipő viselése fokozatosan megváltoztatja a járás sztereotípiáját, vagy a lábfej középső vagy elülső részére lépünk, fokozatosan gördülünk. Ezt a sztereotípiát helyesnek tartják. A funkcionális lábujjak, amelyeknek bőséges mozgástere van, elegendő visszapattanó felületet biztosítanak a talajra lépéskor, elősegítik az egyensúlyt, és a lábujjbegyek tökéletesen elnyelik az ütéseket. 

Fizikai teljesítmény javítása

A végén a hab a tortán. A fent említett előnyök mindegyike, a lábujjak mobilitásától kezdve a sérülések megelőzésén, a jobb keringésen és egyensúlyon át a megfelelő testtartásig és járássztereotípiáig együttesen javítja a teljesítményt, különösen, ha sportolásról van szó. Ha gyorsabban szeretne futni vagy jobb teljesítményt nyújtani, próbálja meg a hagyományos cipőjét anatómiailag formázott barefoot cipőre cserélni. 

Cipő a láb szerint vagy láb a cipő szerint?

A cikk elolvasása után a válasz több mint nyilvánvaló - a cipőt a lábfejhez kell igazítani, nem pedig fordítva. Evolúciós szempontból a cipő viselésének van értelme, különösen, ha az időjárás és a környezet elleni lábfejvédelemről van szó, amelyben naponta mozgunk. Annak azonban már nincs értelme, hogy olyan lábbeliket viseljünk, amelyek elnyomják a természetes funkcionalitást, és nem illeszkednek az emberi láb anatómiájához. Az ilyen cipők viselése hosszú távon több problémát okoz, mint hasznot. Az evolúció, mint olyan, eljuttatott bennünket arra a pontra, ahol a cipő viselése elkerülhetetlen, másrészt azonban tökéletesen biztosította, hogy a láb teljes mértékben működőképes legyen anélkül is. Ezért, ha meg akarjuk őrizni és támogatni akarjuk a funkcionalitását, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a lábbeli kiválasztására, különösen a funkcionális oldalon, az esztétikának csak egy plusznak kellene lennie a végén. Az anatómiailag formázott barefoot cipők támogatják a lábujjak biológiailag normális helyzetét, támogatva azok természetes működését, ami elengedhetetlen az egészséges mozgás szempontjából. A barefoot cipő semmilyen módon nem korlátozza a lábat, a mezítláb járással azonos feltételeket teremt a láb számára, azzal a hozzáadott tényezővel, hogy védelmet nyújt a környezettel szemben - időjárás, szennyeződés, sérülések. A barefoot cipő elősegíti az evolúciósan tökéletes biomechanikát, alkalmazkodva a láb igényeihez, nem pedig fordítva. Ha csak a legjobbat akarjuk egészségünk és lábunk számára, akkor esélyt kell adnunk az anatómiailag formázott barefoot cipőknek, mert evolúciós szempontból csak egy forma a megfelelő. Mi azonban már régóta tudjuk, hogy melyik az ☺.