Őszi/téli kollekció az anyagtulajdonságok szempontjából

Be Lenka logo Be Lenka
03.01.2024
Őszi/téli kollekció az anyagtulajdonságok szempontjából

A választékunk állandó darabjai mellett a 2023/2024-es szezonban egy vadonatúj, női, férfi és gyermek barefoot cipőkből álló kollekciót mutattunk be, amely alkalmas az őszi változékony időjárásra vagy a hideg és havas téli napokra. Minden kollekciónak megvannak a maga sajátosságai, ez alól a hidegebb időjárás sem kivétel. A cipők funkcionalitása elsősorban az anyagtulajdonságokon alapul. Amikor nedves vagy hideg időjárásra tervezett cipőkről van szó, minden komponens, minden részlet számít. Bemutattuk a legújabb kollekció egyes modelljeit. De nézzük a dolgot egy kicsit más szemszögből, és vessünk egy pillantást az anyagokra és összetevőkre, amelyek szárazon és melegen tartják a lábunkat az ősz és a tél szeszélyes időjárása alatt.

Cikk tartalma

Cipő felsőrész

Egy cipőnek elsősorban kívülről kell funkcionálisnak lennie, ezért először nézzük meg a felsőrészt.

Az őszi/téli kollekció hordozóanyagának kiválasztásában a bőré volt főszerep. A bőrt az emberiség már a paleolitikum óta használja, és még mindig az egyik legnépszerűbb anyag, nemcsak a lábbelik gyártásánál. A bőr hihetetlenül sokoldalú, és kevés szintetikus anyag képes felvenni vele a versenyt tulajdonságai tekintetében. Érdekes módon a bőripar nélkül a szarvasmarhák hústermelésének messzemenő környezeti hatásai lennének, éppen a fel nem használt bőrök begyűjtése és ártalmatlanítása miatt.

A Be Lenkánál helyi forrásból, európai állatokból származó bőröket használunk. Ezek a bőrök alapos vizsgálaton esnek át, és megfelelnek a szigorú uniós irányelveknek. A nyersanyagok elsődleges előállítása során rendszeresen ellenőrizzük az összes norma, eljárás és szabvány betartását, és biztosítjuk a lehető legnagyobb bőrhozamot. A cipők tervezése és gyártása során elsősorban kétféle bőrrel dolgozunk, a nappa és a nubuk bőrrel. Nézzük meg együtt, miért olyan népszerű és praktikus cipőanyag a bőr, és mi a különbség a nappa és a nubuk között. Rávilágítunk a hidrofób bőr kondicionálására és a rendszeres ápolás szükségességére is. Elmagyarázzuk, mit jelent, ha egy cipőnek membránja van, és eláruljuk az egyedülálló Venus modell titkát.

Miért bőr?

Az első, máig fennmaradt bőrcipőket egy örményországi barlangban fedezték fel, és a becslések szerint több mint 5500 évesek! A műbőr-utánzatok folyamatos fejlődése és fejlesztése mellett is a bőr őrzi népszerűségének első helyét éppen az általa kínált kényelem és tartósság miatt. A bőr lábbelik a teljes bőr- és bőrtermékpiac több mint 52%-át teszik ki. Miért? Milyen előnyei vannak?

  • A bőr 100%-ban természetes anyag, amely "lélegzik", a bőr légáteresztő képességével semmilyen szintetikus anyag nem vetekszik,
  • a bőr nagyon rugalmas, könnyen formázható és könnyű,
  • a bőr nagyon tartós (nem szakad, nehezen karcolódik vagy sérül más módon),
  • a bőr, amelyet ápolnak és impregnálószerekkel kezelnek, nagymértékben ellenáll a víznek, a nedvességnek és a szennyeződéseknek,
  • tartóssága ellenére a bőr hihetetlenül puha és kényelmes,
  • a cipő bőr felsőrésze jól alkalmazkodik a lábfej formájához,
  • a bőr rendkívül sokoldalú anyag, minden típusú cipőhöz alkalmas.

Nappa és nubuk. Mi a különbség közöttük?

Elsősorban kétféle bőrtípussal dolgozunk, a nappa és a nubuk bőrrel, a Snowfox Kids modellhez hasított bőrt használtunk, ami egy fésült marhabőr típus. De visszatérve a nubukhoz és a nappához - tudja, mi a különbség közöttük? A nappa és a nubuk egyaránt a bőr felső oldalának megmunkálásával készül (az az oldal, ahol a szőrzet volt).  A szarvasbőr (velúr), amely megjelenésében hasonlít a nubukhoz, és gyakran összetévesztik vele, a bőr aljának megmunkálásával érhető el. A fő különbség a nappa és a nubuk között tehát a megmunkálás során kapott végső felületben van. A nappa anyagot sima, egyenletesen polírozott felület jellemzi. A nubukot érdesített felület jellemzi (a fent említett szarvasbőrre emlékeztető). A nubukot ellenállóbbnak tartják a sérülésekkel és az időjárási viszontagságaival szemben, de a nappához képest hajlamosabb a szennyeződésre, és érdesebb felülete miatt kicsit nehezebb tisztítani. A nappa viszont puhább és könnyebben karbantartható. Mindkét bőrtípus bizonyos mennyiségű szeretetet és gondoskodást igényel a funkcionalitás és a hosszú élettartam biztosítása érdekében. Célszerű a bőrt rendszeresen impregnálni megfelelő termékekkel. Így érjük el a nedvességgel szembeni ellenállását, vízlepergető képességét és a szennyeződésekkel szembeni ellenállását.  Ugyanígy a bőr is sokáig "újszerű" marad, és tudni fogjuk, hogy egy minőségi cipőbe való befektetéssel hosszú időre biztosítottuk a jó lábbelit.

Hidrofób bőrkezelés

A bőr szerepe elsősorban az, hogy megvédje az állatot a külső elemektől, ezért maga a bőr nagyon tartós és funkcionális. De semmi sem golyóálló, és még a bőr sem tud mindennek ellenállni. Néhány modellünkön észreveheti, hogy hidrofób vagy víztaszító kezeléssel ellátott bőrből készültek. Mi az? A bőr a cserzőüzemben hidrofobizálási folyamaton megy keresztül, amelynek során kémiai kezelésnek vetik alá, hogy felülete taszítsa a vizet. Ezután a kezelt bőrből kivágjuk a szükséges részeket, és megvarrjuk a modelleket. A hidrofób felületű bőr a következő modelleken található: Ranger 2.0  (All Black, Grey&Black, Dark Brown, Army Green, Dark Blue és Red), Winter 3.0 (Matt Black, Walnut Brown és Chocolate), Entice (Cinnamon Brown és Matt Black) és Bliss (Pine Green, Brown, Burgundy Red, Black és Cloud Grey). Ezeket a cipőket is rendszeresen impregnálni kell a vízlepergető képesség fenntartása érdekében. Függetlenül attól, hogy a bőr hidrofób kezeléssel rendelkezik-e vagy sem, a megfelelő vimpregnálószer rendszeres használatával nagyon jó vízlepergetést és nedvességállóságot érhetünk el.

Vízlepergető képesség vagy vízállóság?

Talán csodálkozik, hogy miért beszélünk folyton a vízlepergető képességről, és nem a vízállóságról, amit oly gyakran említenek a bőrrel kapcsolatban. Magyarázzuk el, hogy megértsük a különbséget e két kifejezés között, amelyeket gyakran összekevernek. A vízlepergető képességet a bőr felületi kezelésével érik el, míg a vízállóság az anyag vágásánál és így annak teljes vastagságán végzett kezelésre utal. Ezért az az állítás, hogy az impregnálás vízhatlanná - vízállóvá - teszi a cipőt, mítosz. A lényeg, hogy a bőr taszítja a vizet, így az nem hatol be a mélyebb rétegekbe, és nem ázik át. Minden bőr és minden impregnáló termék más-más fokú vízlepergető képességet biztosít.

Hidrofób membrán

A funkcionalitás javítása, valamint a víz- és nedvességállóság növelése érdekében egyes téli modellek vízlepergető membránnal is rendelkeznek, amelyet gondosan a felsőrész és a bélés közé varrnak. Ezért nem fogja meglepni egy hirtelen lezúduló eső vagy hóesés.

A Be Lenka Venus modell titka

A Be Lenka Venus modell első pillantásra érdekes felsőrészével hívja fel magára a figyelmet, amely kötött anyagból készült. Ez sok kérdést vet fel, hogy miért szerepel ez a modell az Őszi/Téli kollekcióban. Ezért elárulunk egy titkot. Amellett, hogy a cipő alsó része melegítő gyapjúval van szigetelve, a knitt hidrofób kezeléssel és vízlepergető membránnal van ellátva.  Ezért a Be Lenka Venus modell büszkén foglalja el helyét a legújabb hideg időjárásra tervezett kollekcióban, és nem fél a tél vagy az eső buktatóitól.

Cipő belseje

A cipő felsőrésze távol tartja a külső elemeket, a cipő belseje pedig kényelmesen, szárazon és melegen tart. A cipő belsejét vizsgálva azt látjuk, hogy két részből áll: a bélésből és a talpbetétből (betét). 

Bélés

Az őszi/téli kollekció Be Lenka barefoot modellei kétféle béléssel vannak szigetelve, ezek a gyapjú és a merinó gyapjú. Nézzük meg őket közelebbről, és magyarázzuk el, milyen időjárási viszonyokra alkalmasak, és mit várhat tőlük.

Gyapjú

A gyapjú egy szintetikus szigetelőszövet, amely általában egy polietilén-tereftalát nevű poliészter típusból készül, és a jól ismert PET rövidítés alatt rejtőzik. Más szintetikus szálakból is készülhet, de a PET az egyik legelterjedtebb. A gyapjú egy nagyon kellemes és kényelmes szövet, amely praktikus tulajdonságai miatt népszerű a lábbeli- és textiliparban. Nem okoz izzadást, lehetővé teszi a nedvesség elvezetését a testtől, miközben megakadályozza a nedvesség kívülről történő bejutását. Légáteresztő és gyorsan száradó, ugyanakkor jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel a gyapjú többnyire szintetikusan készül, a ruházati és lábbeliiparban a juhgyapjú vegán helyettesítőjeként használják. Ha hőszigetelésről van szó, a gyapjú ideális választás az őszi és tavaszi időjáráshoz vagy az enyhe télhez. Aki jól tűri a hideg időjárást, vagy esetleg hozzászokott ahhoz, hogy téli csizmában funkcionális vastag zoknit viseljen, egész télen kibírja a gyapjúszigetelést. A telet jobban kedvelők azonban inkább előnyöztetik a merinó gyapjút.

Merinó gyapjú

A merinói gyapjú egy fényűző, 100%-ban természetes anyag, amelyet fantasztikus tulajdonságai miatt már évszázadok óta használnak. A merinói gyapjút a merinói juhoktól nyerik, és a világ legnagyobb termelői Ausztrália és Új-Zéland. A juhokat évente kétszer nyírják, és a nyári gyapjújuk más tulajdonságokkal rendelkezik, mint a téli. Ezért a merinót nemcsak a téli, hanem a nyári ruházatban és lábbelikben is használják. A merinói gyapjút a következő tulajdonságok jellemzik:

A merinógyapjú antibakteriális és szagálló. Természetes antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a merinói gyapjú megfelelő ápolás és rendszeres szellőztetés mellett nem támogatja a baktériumok és az élesztőgombák szaporodását, így ellenáll a szagoknak. A merinó cipőket és talpbetéteket minden használat után megfelelően ki kell szellőztetni.

  • A merinó gyapjú hipoallergén. A gyapjúszálak nagyon aprók és finomak, puha tapintásúak. A merinó gyapjú "nem harap" és nem irritálja a bőrt. Feldolgozása során nem használnak lágyítószereket vagy vegyi anyagokat. Ezért olyan emberek számára is alkalmas, akiket általában irritál a gyapjú, vagy akiknek allergiás reakciót okoz.
  • A merinó vízálló, vízlepergető és gyorsan száradó. A szálsejtek viaszos felülete víztaszítóvá és gyorsan száradóvá teszi a gyapjút. A gyapjú szerkezete azonban még mindig lehetővé teszi, hogy a gyapjú magába szívja a vízgőzt, így a gyapjú nedvszívó is, miközben távol tartja a nedvességet a testtől. A gyapjú nagyon gyorsan szárad a levegőn. Ezeknek a tulajdonságoknak és az antibakteriális tulajdonságoknak köszönhetően a merinói gyapjú öntisztulónak és nagyon ellenállónak számít a szennyeződésekkel szemben.
  • A merinógyapjú tökéletes hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkezik, ami ideális anyaggá teszi a funkcionális ruházat és lábbelik számára. Ezek a tulajdonságok a szálak szerkezetének köszönhetőek, amelyek természetes módon gyűrődnek és szorosan egymás mellett helyezkednek el. Ezáltal a szálak között légkamrák jönnek létre, amelyek még akkor is szárazon és melegen tartják a lábunkat, amikor odakint fagypont alatti hőmérséklet tombol. A levegő ugyanis rossz hővezető, ezért a testünk által termelt hő nem oszlik el, hanem megmarad és a forrása, vagyis a testünk közelében tetőzik. Ez az oka annak, hogy a merinó gyapjú olyan fantasztikus hőszigetelő, amely még rendkívül hideg hőmérsékleten is alkalmas.

Talpbetét

A bélés mellett a talpbetét is kötelező része a cipőnek. A legtöbb Be Lenka modell esetében a talpbetét kivehető, és külön megvásárolható. Ha azt szeretnénk, hogy talpbetétünk a lehető legjobban szolgáljon minket, és megfeleljen a higiéniai normáknak, akkor gondoskodnunk kell róla. Az őszi/téli kollekcióban a következő talpbetéteket találja:

Thermo Fleece.  Ez a talpbetét PU újrahasznosított anyagból és gyapjúból (fekete) készült, és az UniGrip talphoz és az Atlas, Entice, Bliss, Olympus, Nevada és Ranger modellekhez, valamint az ErgoGrip talphoz és a Diva, Mojo és Charlotte modellekhez alkalmas.

ThermoMax Wool.  A talpbetét 100% merinó gyapjúból, latexből és ALU fóliából készült, ami nagyszerű hőkomfortot biztosít, de a cipő alja felől is hőszigetel, így még vékonyabb barefoot talpakkal sem kell attól tartanunk, hogy a talaj felől hideget fogunk érezni.

Cipőtalp

A cipő felsőrésze, a bélés és a talpbetét megvédi a lábat a hidegtől és a nedvességtől, de a talp ugyanilyen fontos szerepet játszik a cipő funkcionalitásában.

Éppen a cipő talpa gyakran a döntő tényező, amely megmondja, hogy a cipő milyen időjárási és terepviszonyokra alkalmas. Nemcsak a vastagsága és rugalmassága fontos, hanem a talp futófelületének mintázata is. Az Őszi/Téli kollekcióban a következő talpakat találja:

ErgoGrip – 3 mm vastag talp 4 mm mély futófelülettel. Alkalmas ősztől tavaszig. A magasabb futófelület tökéletes stabilitást és hőszigetelést biztosít a talajjal szemben. A minta kiváló tapadást és biztos lépést biztosít különféle felületeken és a legkülönfélébb időjárási körülmények között. A külső talp továbbra is nagy rugalmasságot és hamisítatlan barefoot érzést nyújt. ErgoGrip talppal a Be Lenka Charlotte, a Be Lenka Mojo és a Be Lenka Diva modellek rendelkeznek.

DeepGrip – 4 mm vastag talp 5 mm mély futófelülettel. Alkalmas ősztől tavaszig. A mélyebb futófelület tökéletes stabilitást biztosít, és alacsonyabb hőmérsékleten is hőszigetelő hatású. A talp mintázatát úgy tervezték, hogy jobb stabilitást biztosítson a különböző felületeken és időjárási körülmények között, esőtől kezdve a havon át a jégig. A Be Lenka Snowfox Woman, Be Lenka Bliss, Be Lenka Ranger, Be Lenka Olympus, Be Lenka Nevada, Be Lenka Polaris, Be Lenka Winter 3.0, Be Lenka Venus, Be Lenka Olivia és Be Lenka York modellek DeepGrip talppal vannak felszerelve.

UniGrip – 4 mm vastag talp 4 mm mély futófelülettel. Alkalmas ősztől tavaszig. Szélsőséges -20 ºC-os hőmérsékleten is tesztelték. Ideális grip mindennapi városi feladatokhoz, tökéletesen ötvözi a rugalmasságot, a tapadást és a kényelmet a biztonságos és kényelmes járás érdekében. Ez a talp a Be Lenka Entice és a Be Lenka Atlas modelleken található.

Az UniGrip és a DeepGrip talp nemcsak az eredeti talpbetéttel, hanem a merinói gyapjúból készült ThermoMax Wool talpbetéttel is kombinálható a fokozott kényelem és a tökéletes hőszigetelés érdekében.

A DeepGrip és ErgoGrip talpak a fent említett futófelületnek köszönhetően öntisztító tulajdonságokkal rendelkeznek. A minta kiemelkedései közötti távolságnak és a talp nagy rugalmasságának köszönhetően a szennyeződés nem marad meg benne, és járás közben kihullik.

Ezenkívül a futófelület mélysége és a kiemelkedések közötti távolság tökéletesen elvezeti a vizet, így az Őszi/Téli modellek még nedves útfelületen is tökéletes stabilitást biztosítanak.

A Winter Kids modell KidsUltraGrip talppal rendelkezik. Ez a talp 4 mm vastag, 1 mm mély futófelülettel. Egész évben viselhető, ezért nyári modelleknél is megtalálható. A speciális termoplasztikus gumikeverék kiváló kopásállóságot garantál és páratlan rugalmasságot biztosít. A nagyobb sarokrész megfelel a gyermekláb igényeinek, a meghosszabbított elülső rész pedig védelmet nyújt a cipő orrának. A futófelület kiemelkedéseinek elhelyezkedése kiváló tapadást biztosít. A grip egy vidám gyermekrajzra hasonlít, és vidám lenyomatot hagy a hóban.

A Be Lenka Snowfox Kids 2.0 KidsComfort talppal van felszerelve. Vastagsága 4,5 mm, a futófelület mélysége 1,5 mm. A talp vastagsága figyelembe veszi a gyermekláb igényeit. A kiemelkedések tökéletes stabilitást és lépéskontrollt garantálnak a mindennapi mozgás során.

Egy jó, minőségi és mindenekelőtt funkcionális cipő számos, nem feltűnő részlet szimfóniája. Az egyedi kialakítástól kezdve az anyagminőségig, a különböző felületekig, a szigetelés típusaiig vagy a futófelület mélységéig. A talp formájának követnie kell a láb természetes alakját, és a cipőnek elegendő mozgásteret kell biztosítania a lábnak. A talpnak rugalmasnak és megbízhatónak kell lennie, és a mezítláb járás hiteles érzését kell nyújtania, még cipőben is. Csak akkor jön létre egy ilyen cipő, amikor az összes apró részlet egyesül, amelyre a készítője büszke, és amelyet a tulajdonosa szeretettel fog ápolni és sok-sok éven át örömmel viselni. A Be Lenka-nál minden egyes részletre gondolunk, és cipőink nagyszámú kezeken mennek keresztül, amelyek gondoskodnak a legmagasabb minőségű kivitelezésről, és nem kerülik el a sok szempár vizsgálatát, amelyek biztosítják, hogy minden tökéletes legyen, így élvezheti a barefoot szabadságot olyan cipőkben, amelyek a becsületes munkának köszönhetően a világ legjobb mezítlábas cipői közé tartoznak.